Tandkrone

Den private sygesikring Danmark, yder et større tilskud til kronebehandlinger, se her.

Hvad er en tandkrone?

En tandkrone er en restaurering der udarbejdes for at beskytte resten af din tand som kan være blevet udsat for et traume, er revnet eller på anden måde svækket. En tandkrone udarbejdes af et stærkt materiale som giver tanden den ønskede styrke, samtidigt kan bidfunktionen og æstetikken genoprettes.

Tandkroner kan på mange måder sammenlignes med en meget stærk ”hætte”, som holder sammen og beskytter på det resterende tand nedenunder. Kronen ligner fuldstændig en naturlig tand i farve, form og størrelse.

For at få plads til en krone er det nødvendigt at slibe på resttanden og/eller noget af det fyldningsmateriale, der må være tilbage i tanden. Vi besliber tanden efter nogle helt bestemte principper med henblik på, at fjerne så lidt tand som muligt. Tanden bliver beslibet med hældninger og vinkler der forbedre retentionen. Denne proces i en kronebehandling kaldes at præparere. Formålet med en krone er, at genskabe tandens gamle funktion og æstetik. Kronen placeres oven på den tilbageværende rest af sund tandsubstans efter præparationen. Hvis der mangler så meget tand, at det ikke er muligt at bygge en krone uden at forhøje resttanden, kan man opbygge den med en plastikfyldning.

Kronerne laves som regel på et dentallaboratorium af en tandteknikker, da kun ganske få klinikker har udstyr til at tandlægen selv kan lave den. Hos Tandlægerne på Amager har vi en sådan teknologi. Dette betyder for dig, at du kan være med til at styre hele processen, får et indblik i et hvordan kronen produceres og kan på kun en dag få din krone lavet og sat på.

Hvorfor behøver jeg en krone?

Når en tand svækkes, er der en langt større risiko for at miste den. Men hvis tandlægen med en kronebehandling, kan give tanden den nødvendige styrke er prognosen langt bedre. Det kan derfor i langt de fleste tilfælde være en nødvendighed at svækkede tænder påsættes en krone. Således bliver resten af tanden beskyttet og kan igen bruges helt normalt.

De typiske årsager til at en tand bør kronebehandles kan være at:

 • Tanden er rodbehandlet: En rodbehandling svækker tanden. Når man fjerner nerven i en tand fjerner man samtidig de blodkar der forsyner tanden med næringsstoffer. Dette betyder at tanden bliver helt tør og meget skrøbelig. Ved en rodbehandling fjernes en stor del af tandens substans for at kunne få adgang til nerven. Derfor vil der i mange tilfælde kan stå tynde vægge tilbage af tanden som meget nemt knækker under belastning. I langt de fleste tilfælde vil der gå mellem 6-12 måneder efter en rodbehandling før kronen sættes på. Denne perioder fungerer som observationsperiode, så vi sikrer os at tanden er helet fuldstændig op, inden vi påsætter kronen.
 • Tanden er knækket: Hvis du knækker et så stort fragment af din tand, at det ikke er muligt at genopbygge den igen ved hjælp af en plastikfyldning. Plastikfyldninger kan i mange tilfælde være en rigtig god behandling, men i nogle tilfælde er det ikke muligt for en fyldning at levere den fornødne styrke. Kronen øger tandens styrke, så den kan modstå den belastning, som tanden bliver udsat for under tygning.
 • Tanden har symptomgivende infraktioner/revner: Mange sølvfyldninger vil med årerne skabe revner og infraktioner i tænderne. Dette sker fordi sølvfyldninger reagerer på temperaturforandringer. Temperaturforandringerne får dine sølvfyldninger til at udvide- og trække sig sammen. Disse forandringer kan forårsage revner i tanden med tilhørende smerter. I mange tilfælde kan en plastikfyldning være en god nok behandling. I andre tilfælde vil revnerne og den eksisterende fyldning være så stor at en tandkrone vil være nødvendig. En fyldning behøver ikke at være den eneste årsag til revner i tænderne, ligegyldigt oprindelsen skal revnerne betragtes som et potentielt stort problem.
 • Huller i tænderne: Nogle huller i tænderne kan blive så store at en almindelig plastfyldning ikke vil være den rigtige behandling. Derfor kan det være en nødvendighed at lave en krone der beskytter tanden.
 • Tandslid: hvis du skærer tænder, kan tænderne slides og ødelægges i en sådan grad, at det kan være nødvendigt at forsyne den ødelagte tand med en krone.

Hvad består en krone af?

En krone kan laves i mange forskellige materialer. De oftest valgte er guld, zirkonium metalkeramik og fuldkeramik. I hvilket materiale vi laver din krone, afhænger af hvor kronen skal sidde og hvilken belastning den vil blive udsat for. Det er vigtigt for os at kronen er lavet i et slidstærkt materiale der kan tåle den tyggekraft du leverer, når du spiser. Dette betyder risikoen for fraktur minimeres.

Hos Tandlægerne på Amager vælger vi kun de bedste materialer og vi gør meget ud af at finde den rigtige løsning i samråd med dig. Herunder vil du kunne læse om hvilke materialer vi typisk bruger til kronebehandlinger og hvorfor.

 • Fuldkeramisk krone: En fuldkeramisk krone leverer muligheden for at lave kroner med ekstrem stor efterligning af dine egne tænder. Nogle typer af keramiske kroner har en forstærket inderkerne af det keramiske materiale zirconia. Andre kroner er den samme slags keramik hele vejen igennem. Hos Tandlægerne på Amager har vi muligheden for at gøre din tand klar til en krone og påsætte kronen samme dag. Vi benytter et system kaldet Cerec. Ved hjælp af dette system kan vi tilbyde dig at du allerede 1 time efter tanden er præpareret kan få cementeret din nye fuldkeramiske krone. Systemet leverer en høj præcision, en utrolig slidstærk krone og ikke mindst vil du opleve kronerne som utrolig æstetiske. Da vi med denne teknologi muliggør at kronen kan laves med det samme, kan du undgå at skulle tage fri fra arbejde flere gange. Da du heller ikke behøver at skulle gå rundt med en midlertidig løsning i 1-2 uger, belastes tanden minimalt og tandkødet generes kun ved præparationen.

 Her kan du læse meget mere om hvordan vi hos Tandlægerne på Amager laver vores Cerec kroner

 • Guldkroner: En guldkrone er en meget stærk krone som modstår stort ses alle former for belastning samtidigt med at materialet er blødt. Dette betyder at guld tit har været det foretrukne valgt til kroner på kindtænderne, da slidstyrken er ekstrem høj, men samtidigt slider den minimalt på de andre tænder da materialet også er enormt blødt. Det stærke materiale betyder også, at der ikke er behov for at fjerne særlig meget tandsubstans, for at få plads til kronen. Guldkronerne leverer en god kanttilslutning, hvilket betyder at overgangen mellem din egen tand og krone er plan og glat. Guldpriserne er varierende og har i de seneste år været stigende. Dette betyder at prisen for en krone i guld er meget høj og varierer efter dagsprisen på guld. Da en guldkrone også skiller sig meget ud, laves der efterhånden kun få af denne slags.
 • Metal-keramikkroner: har været en kronetype som for mange tandlæger har været det foretrukne valg de sidste 30 år. En MK-krone er krone med en inderkerne af metal og et ydre lag af porcelæn, hvilket gør en MK-krone til en meget stærk krone. Inderkernen af metal gør ydermere at kronen får en rigtig god kanttilslutning til tanden. Det er dog vanskeligt at få denne kroneform til at blive lige så pæn kosmetisk som en fuldkeramisk krone.

Hvordan laves en krone og hvordan er behandlingsprocessen?

Inden behandlingen starter du med at have en konsultation hos din tandplejer eller tandlæge. Her vil behandlingsmulighederne blive gennemgået og en behandlingsplan udfærdiges og gennemgås. Der vil også blive taget et røntgenbillede af tandens rødder for at sikre os, at din tand har de rigtige forudsætninger for en kronebehandling. Overordnet set kan en krone laves på to forskellige metoder, afhængig af hvilken kronetype du anbefales at få lavet. Den traditionelle krone laves hos en tandteknikker, mens den fuldkeramiske Cerec krone kan laves af alle vores tandlæger på klinikken. Dette betyder at Cerec kronen kan færdiggøres på bare en dag. Hos Tandlægerne på Amager benytter vi systemet CerecBiogenric og vi har fuld certificering i udarbejdelse af medicinsk udstyr. At vi kan lave kroner på denne måde giver en unik mulighed for utrolig æstetisk korrekt og hurtig behandling. Vi specialuddannet alle vores tandlæger i denne teknik for at sikre dig den bedst mulige oplevelser og ikke mindst et perfekt resultat.

Du kan læse meget mere om hvordan vi laver vores fuldkeramiske kroner her.

<h2>Hvordan skal jeg vedligeholde min krone?</h2>

Efter du har fået lavet en krone, er det vigtig du stadig overholder dine kontroltider med din tandplejer eller tandlæge. En krone er ikke anderledes fra en tand, hvad angår behovet for optimal mundhygiejne.

Der kan opstå huller omkring kronen og der kan også stadigvæk opstår tandkødsbetændelse og parodontose i tandkødet omkring kronen.
Hvis du er i tvivl omkring optimal mundhygiejne, står vores dygtige og kompetente tandplejere altid til rådighed.

Book en tid til et tandeftersyn hos vores tandplejere her.

Kan jeg får smerter og bivirkninger efter en kronebehandling?

Som ved de fleste andre behandlinger varierer symptomer og bivirkninger fra person til person. Hos tandlægerne på Amager er vores behandlinger altid 100% smertefrie. Når bedøvelsen holder op med at virke efter en kronebehandling du kunne opleve følgende, hvis du overhovedet oplever nogen former for eftervirkninger:

 • Ømhed fra tandkødet
 • Ømhed fra tanden
 • Oplevelsen af at kronen er for høj
 • Ømhed/smerter fra selve tanden.

Din tandlæge vil inden behandlingsstart orientere dig om alle de følgevirkninger en kronebehandling kan give dig. Din tandlæge vil også sikre sig, at du føler dig godt informeret om, hvordan du skal forholde dig hvis du oplever nogen af ovenstående eftervirkninger. Vi hos Tandlægerne på Amager vil altid gøre vores bedste for at passe godt på dig.

Kronens holdbarhed og garanti

En krones holdbarhed kan afhænge af mange forskellige faktorer. Vigtigst er at nævne mundhygiejne. Kronetypen, udformning og tykkelse er andre faktorer der alle har indflydelse på kronens holdbarhed. Hvis du som patient skærer tænder om natten og ikke har fået lavet en bideskinne, er tandskæren en meget hyppig årsag til slid på kroner.

Den samlede litteratur og erfaringer viser at kroner har en levetid på minimum 10-15 år og oftest holder de i mange flere. Men i nogle tilfælde kan kronen desværre blive beskadiget, der kan gå hul under kronekanten eller kronen kan blive så slidt at den går i stykke. Alt dette kan have en indflydelse på kronens levetid.
Hos Tandlægerne på Amager yder vi 100% garanti på alle vores kroner inden for de første 2 år. Efter de to år vil garantien falde med 10% hvert år. Garantien opretholdes kun hvis problemerne med kronen skyldes tandlægearbejdet.