Visdomstænder

Hvad er en visdomstand?

Visdomstænder er de sidste tænder vi som mennesker får i det blivende tandsæt. Ikke alle vil opleve at de bryder frem og hos andre er de slet ikke eksisterende.

Som regel vil du have 4 visdomstænder placeret bagerst i tandrækken i over- og underkæbe. Hvis du ellers har alle andre blivende tænder, betyder det at tandsættet nu i alt udgør 32 tænder.

Visdomstænderne i både over- og underkæbe ligner de to andre store kindtænder du har i samme kæbe. De har dog generelt lavere og ofte sammenvoksede rødder og kortere afrundede kroner.

Visdomstænderne har ikke nogen særlig funktion og er egentligt bare et levn fra fortiden. Menneskets kæber er blevet og bliver mindre med evolutionen. Derfor er det du ofte ikke har plads til visdomstænderne i tandrækken. I mange situationer kan visdomstænderne bryde helt normalt og uproblematisk frem i mundhulen, men ofte bryder de desværre uheldigt frem og kræver fjernelse.

Hos Tandlægerne på Amager udfører vi alle former for kirurgi, herunder fjernelse af visdomstænder. Vi følger selvfølgelig de nationale behandlingsstandarder der er i forhold til sterilitet. Længere nede på siden kan du læse mere om hvordan vi operativt kan fjerne dine.

Hvornår får jeg mine visdomstænder?

Visdomstænderne bryder typisk frem, når du rammer 18-22 års alderen, nogle har dem slet ikke mens andre kan have dem liggende i kæbeknoglen hele livet uden at de bryder frem og igennem tandkødet.

Visdomstænderne kan bryde frem helt uden nogen former for gener og mange oplever slet ikke frembruddet. Desværre kan visdomstænderne blive et problem, når de bryder uheldigt frem. En forkert frembrudsretning af visdomstænderne kan forvolde skade på nabotænder og din kæbeknogle.

Uanset om du oplever problemer eller ej, er den god ide at få kontrolleret visdomstænderne hos din tandlæge eller tandplejer, så fremtidige potentielle problemer kan løses i tide. Hvis der opstår gener eller smerter fra visdomstanden, er løsningen ikke altid at fjerne den.

Vi hos Tandlægerne på Amager ser helst at vi kan skåne dig for en operativ fjernelse af dine visdomstænder, men er det den eneste rigtige løsning, ser vi det som en af vores fornemmeste opgave at klæde dig ordenligt på til en operation.

Forskellige frembrud af visdomstænder

Der findes flere forskellige retninger og måder din visdomstand kan bryde frem på. Frembruddet varierer fra person til person. Når vi skal bestemme frembrudsretningen på din(e) visdomstænder, bruger vi en større type røntgenbilleder end hvad du måske normalt er vant til. Dette betyder at du under din undersøgelse vil få taget oversigtsbilleder, hvor vi kan fortælle dig, om du har dine visdomstænder eller ej og hvilken retning de bryder frem i. Hvis dine visdomstænder er helt eller delvist fremme i mundhulen, er det nødvendigt at du husker at få dem inddraget i din daglige mundhygiejne. Du kan læse mere om tandrensninger og enkelte råd til en god mundhygiejne, her.

De forskellige typer frembrud af visdomstænder kan kort beskrives som følgende:

 • Fuldt frembud i mundhulen: Du kan opleve at alle dine visdomstænder frembryder i tandsættet. De 4 nye visdomstænder vil bryde frem som de sidste tænder i tandrækken.
 • Delvist frembrud i mundhulen (semiretineret): Du kan opleve at dine visdomstænder kun er delvist synlige i mundhulen. Dette betyder de vil være delvist dækket af lidt knogle og slimhinde. Denne form for frembrud af en tand, vanskeliggør en optimal mundhygiejne. Da du ikke har mulighed for at holde tanden ren under tandkødslappen, der lægger ind over tanden.
 • Intet frembrud (retineret): Nogle visdomstænder bryder aldrig frem i mundhulen og kan hele livet være placeret i kæbeknoglen under tandkødet. Hvis ikke du oplever gener og din tandlæge eller tandplejer ikke oplever nogle sygdomstegn, er det ikke nødvendigt at fjerne eller bekymre sig om en retineret visdomstand.
 • Manglende tandanlæg (aplasi): Fra naturens side kan de celler der skal danne visdomstanden helt mangle. Dette betyder at visdomstænderne slet ikke er blevet dannet og af samme årsag derfor heller ikke kan bryde frem. Visdomstænderne er de tænder det er mest almindeligt at mangle.

Skal mine visdomstænder fjernes?

Hvis du oplever vedvarende problemer med en eller flere af dine visdomstænder, kan den bedste behandling være at fjerne tanden, da den i mange tilfælde også er en tand du sagtens kan undvære. De problemer der kan opstå i forbindelse med visdomstænder kan være betændelsestilstande, huller i visdomstanden eller nabotænder og parodontose. Du kan læse mere om huller i tænderne og parodontose under vores informationssider om caries og parodontose.

I flere tilfælde kan disse problemer opstå ubemærket og det er derfor vigtigt at visdomstænderne holdes under observation af din tandlæge eller tandplejer. Hos mange mennesker bryder kun en lille del af visdomstanden frem i mundhulen. Det behøver ikke nødvendigvis at blive et problem, hvis du kan holde tanden ren.

Typisk er det visdomstænderne i underkæben der bryder delvist frem og er halvt dækket af en tandkødslap. Her under tandkødslappen kan bakterierne nemt samle sig og bakterierne har derfor nu mulighed for at danne en betændelsestilstand. En betændelsestilstand som denne omkring en visdomstand kaldes pericoronitis og symptomerne kan vise sig i form af smerter, rødme, hævelse og i sidste ende give dig problemer med at åbne munden. Betændelsestilstanden kan i nogle tilfælde behandles med en grundig rensning og skylning med en desinficerende væske. Hvis du er alment påvirket og har feberlignende tilstande kan din tandlæge i nogle tilfælde udskrive antibiotika som et led i behandlingen af betændelsen. Hvis betændelsen af flere omgange bliver ved med at vise sig, vil det være nødvendigt at fjerne visdomstanden.

Ved frembrud eller betændelse omkring en visdomstand kan der opstå symptomer som:

 • Ømhed
 • Rødme
 • Hævelse
 • Svært ved at synke og åbne munden
 • Bitter og dårlig smag i munden
 • Feber

Hvis du oplever en eller flere af disse symptomer skal du kontakte os, da det er vigtigt at din tandplejer eller tandlæge kontrollerer frembruddet eller betændelsestilstanden af visdomstanden.

Hvordan fjernes en visdomstand?

Når vi hos Tandlægerne på Amager skal fjerne en visdomstand, er det vigtigt for os at alt foregår under ordenlige forhold og at du som patient kan føle dig tryg og velinformeret inden operationsstart.

Inden vores tandlæger eller kirurger skal fjerne din visdomstand, skal du have taget et røntgenbillede for at se, hvordan visdomstanden og roden ligger i kæbeknoglen. Det er rigtig vigtigt at diagnosticere placeringen inden operationen, fordi visdomstænderne ofte ligger meget tæt på en større og vigtig nerve eller med tæt relation til dine kæbehuler.

Før din visdomstand fjernes, vil du blive grundigt lokalbedøvet sådan at hele operationen foregår 100% smertefrit. Vil du vide mere om vores smertefrie bedøvelse, kan du læse om det på vores informationsside omkring bedøvelse. Selvom at du er fuldstændig bedøvet, vil du kunne fornemme og høre, at der bliver arbejdet i munden.

Det er rigtig vigtigt, at du får spist inden fjernelse af visdomstanden, da et lavt blodsukker kan gøre dig utilpas. Du må heller ikke spise i nogle timer efter operationen fordi at det kan ødelægge den blodansamling, der skal samle sig i ekstraktionshullet efter fjernelse af visdomstanden. Blodansamlingen tilføre knoglen og tandkødet alle de vigtige elementer en sund og god heling behøver.

I mange tilfælde er det ikke nødvendigt med en operation for at fjerne en visdomstand, men derimod kan tanden trækkes ud. Hvis tanden skal trækkes ud er det som regel simpelt og hurtigt overstået.

Ligger tanden retineret eller delvist frembrudt, er det derimod nødvendigt at fjerne tanden ved en operation.

Ved en operation vil vores kirurg eller tandlæge lægge et lille snit i tandkødet og lidt af kæbeknoglen fjernes, så man har adgang til tanden. Når der nu er adgang til tanden kan den nu fjernes. Når tanden er ude vil dit tandkød blive lukket sammen med et par enkelte sting. Vores tandlæger eller kirurger vil hele tiden sørge for, at du føler dig tilpas og guide dig gennem hele operationen med grundig information om, hvad de hele tiden laver og hvad der skal til at ske.

Hos Tandlægerne på Amager har vores tandlæger og kirurger en stor og bred erfaring med fjernelse af visdomstænder. Vi følger de højeste standarder inden for klinisk operationshygiejne og vores klinikker kan meget nemt omdannes til en operationsstue. Hele klinikrummet vil blive dækket i sterile grønne operationsdue og alt operationspersonale vil arbejde i sterile fulddragter. Med vores store erfaring i fjernelse af visdomstænder følger også kort operationstid, der vil som udgangspunkt blive sat 45 minutter af til en operation. De 45 minutter inkluderer bedøvelse, sterilopdækning, operation og alt nødvendig information efter operationen.

Hos Tandlægerne på Amager er vores tilgang til alle vores behandlinger; at vores patienter ligegyldigt hvad, altid skal have det bedste. Det kan virke lidt overvældende, når man skal ligge under den sterile opdækning mens operationspersonalet rumsterer omkring dig.

Du skal huske at du hos Tandlægerne på Amager altid er i centrum og vil blive passet godt på. Flere steder i Danmark opererer flere tandlæger stadig usterilt, hvilket desværre kan være baggrunden for mange efterfølgende infektioner i operationsområdet.

Du kan vælge at få sat noget af dit ynglings musik sat på under alle vores behandlinger og en operation er ikke en undtagelse. Med din ynglingsmusik i højtaleren og oplevelsen af en smertefri behandling, vil du opleve at operationen ikke vil være det skrækscenarie, du har gået og forestillet dig.

Når tanden er fjernet vil du afslutningsvis få lagt nogle sting som skal fjernes 7-10 dage senere. Efter operationen vil vores dygtige operationspersonale give dig alt den nødvendige information du måtte behøve samt svare på alle tænkelige spørgsmål du måtte have.

Hvordan skal jeg forholde mig efter fjernelse af min visdomstand?

Når bedøvelsen til sidst forsvinder fra operationsområdet, kan du opleve smerter. Smerterne kan som oftest holdes nede med almindelig smertestillende medicin, som du får med fra klinikken. Instruktioner om indtagelse og brug, får du af tandlægen efter operationen.

I de første dage efter operationen kan området være kraftigt hævet og der kan opstå tiltagende smerter. Smerterne og hævelsen vil være kraftigst omkring 3 dagen efter operationen, men de fleste smerte og størstedelen af hævelsen vil være forsvundet efter 7 dage. Vi anbefaler dig at holde dig væk fra alt fysisk hårdt arbejde i minimum to dage efter operationen, for mindske risikoen for en efterblødning og øge muligheden for en god heling.

En god mundhygiejne er altid vigtig, men især i de første 7 dage efter operationen. Selvom du bliver syet sammen med et par enkelte sting, vil det stadig være utrolig nemt for bakterier og madrester at sætte sig i såret. Du må ikke børste omkring såret men alligevel skal resten af munden holdes ren, vi giver dig derfor som supplement en klorhexidin mundskyllevæske som munden skal skylles med indtil at trådene bliver fjernet.

Kan der gå noget galt under en operativ fjernelse af min visdomstand?

I langt de fleste tilfælde er det fuldstændig ufarligt at få fjernet en visdomstand, men ved et operativt indgreb, vil der altid være en risiko for komplikationer. Det er dog utroligt sjældent at vi hos Tandlægerne på Amager oplever nogen former for komplikationer.

 • Betændelse i operationsområdet: Der kan desværre opstå betændelse i operationsområdet trods alle vores sterile foranstaltninger og din grundige instruktion i optimal mundhygiejne. Betændelsen kan være ophavsmand til dunkende og stærke smerter. Får betændelsen lov til at udvikle sig vil du i sidste ende kunne blive utilpas og få feber. Du vil som følge af betændelsen opleve dårlig smag i munden og en dårlig ånde. Oplever du til nogle af disse symptomer skal du kontakte din tandplejer eller tandlæge for at få en kontrolundersøgelse.
 • Tæt relation til nerven: Din visdomstand kan i underkæben ligge meget tæt på en af dine store følenerver og der kan i enkelte tilfælde være en risiko for at denne nerve beskadiges under operationen. Det er derfor vigtigt, at din tandlæge eller tandplejer tager de nødvendige røntgenbilleder inden indgrebet. Med disse røntgen billeder kan operationsholdes se, om tanden befinder sig tæt på nerven.
  Hvis man under operationen kommer i forbindelse med nerven, kan dette i sjældne tilfælde udløse en følelsesforstyrrelse i underlæbe og/eller din tunge. Som regel er disse forstyrrelse forbigående, men i enkelte tilfælde kan det desværre være vedvarende. Hos Tandlægerne på Amager har vi endnu ikke oplevet nogle tilfælde af følelsesforstyrrelser.
 • Dry socket: Når en tand fjernes, om det er en visdomstand eller nogen anden tand, fyldes hullet i knoglen med blod. ”Blodproppen” er vigtig for den efterfølgende heling i området. Hvis blodproppen suges ud eller går i opløsningen kan der opstå store smerter, som kan trække helt op i øret. Hvis du oplever disse smerter er det meget vigtigt du kontakter klinikken, så vi kan afhjælpe dig med smerterne.

Hos Tandlægerne på Amager vil vi gøre vores ypperste for at hjælpe dig bekymringsfrit igennem fjernelsen af din visdomstand.